У Часлівцях святкували День Іштвана Добо
20 вересня пройшло святкування на честь Іштвана Добо, військового з гострим розумом та відвагою.
Захід відбувся вже вдруге, й організували його «Pro Cultura Subcarpathika», ТУКЗ – КМКС Ужгородського району, Часлівська селищна рада та Часлівський осередок КМКС. Розділити свято з угорцями Закарпаття прибули консул Угорщини в Ужгороді Ласло Відо, консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі й делегації, Бейло Шоуш, заступник міського голови Ойок (Угорщина), Ілдика Орос, голова Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, Лівія Балог, голова КМКС Ужгородського району, представники обласної, районної рад та м. Ужгорода.
«Це свято пов’язане з нашою історією, нашими перемогами. Воно стосується цієї місцевості ще й тому, що саме Часлівські й Середнянські землі були володіннями Іштвана Добо та його родини. Ми б хотіли об’єднати всіх, хто шанує пам’ять цієї визначної особистості, щоб наступне святкування виявилося ще більш яскравим і різнобарвним. Важливо не забувати, що в період, коли угорськомовне населення переживало важкі часи, прихильники Добо не боялися відстоювати власні погляди. Тому сьогодні ми маємо чітко висловити свою думку заради нашого майбутнього та майбутнього наших дітей. Ми повинні зробити тільки маленький крок – прийти на вибори й проголосувати», – сказала Лівія Балог у своїй вітальній промові.
9 січня 2014 в селі Середнє було відкрито меморіальну дошку на честь Іштвана Добо. Двомовний пам’ятний знак створив закарпатський скульптор Михайло Белень у рамках проекту угорського МЗС «Збереження угорських пам’ятних місць». Меморіальна дошка знаходиться на стіні Середнянської селищної ради.
У Часлівцях біля будинку культури відбувся колоритний концерт за участю тутешніх, цеглівських, паладь-комарівських та ужгородських колективів. А в самому приміщенні працювала виставка «Угорські мотиви», на якій було представлено вишивку, кераміку й інші вироби.
Угорська спільнота Закарпаття провела ще одне гарне свято, де присутні могли вдосталь поспілкуватися, відпочити, розважитися й скуштувати смачний боґрач.
Марія КЕСЛЕР
Фото: Катерина Чомбокош
Джерело: karpatskijobjektiv.com Опубліковано: 22.09.15 12:14
Коментарі до новини