Коаліція розвалюється, Яценюк залишається, а нардепи підозрюють «змову олігархів» / Агенція нерухомості Realty Uzhgorod

Коаліція розвалюється, Яценюк залишається, а нардепи підозрюють «змову олігархів»

Після того як минулого вівторка парламент визнав незадовільною роботу Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, але не зміг відправити його у відставку, коаліція почала тріщати по швах.

1002837908_6036

Пізніше на офіційному сайті ВРУ з’явилися дані поіменного голосування, і всі бажаючі змогли пересвідчитись, хто не голосував за відставку уряду.

Отже, жоден депутат із «Народного фронту» прогнозовано не підтримав відставку Кабміну. У фракції БПП, до якої входять 136 народних депутатів, за прийняття резолюції недовіри уряду проголосували 97, проти – 0, утрималися – 10, не голосували – 10, були відсутні – 19 народних обранців. Окрім того, за резолюцію недовіри уряду віддали свої голоси 15 нардепів від «Батьківщини» (всього – 19), 25 із 26 нардепів від «Самопомочі» та 15 депутатів Радикальної партії Олега Ляшка (всього – 21).

Жодного голосу з 23 депутатів не дала група партії «Відродження». У цілому не підтримали відставку члени «Опозиційного блоку»: із 43 депутатів тільки 8 проголосували за відставку Яценюка. Група «Воля народу» з 20 депутатами дала за недовіру уряду 6 голосів.

Серед 51 позафракційного нардепа за недовіру уряду проголосували 28, утрималися двоє, зокрема і спікер Володимир Гройсман.

Змова олігархів

Ще увечері того дня про «змову олігархів» в ефірі «112 каналу» заявив нардеп від БПП Мустафа Найєм. «Те, що відбулося сьогодні в залі, та події минулого тижня були добре зрежисируваною виставою», – сказав він. «Кількість голосів за відставку Арсенія Яценюка ретельно калібрували відповідними дзвінками з Адміністрації Президента й оточення Прем’єр-міністра… Тридцять голосів наших колег зникли в найвідповідальніший момент. Хто ці люди, ви можете подивитися на сайті парламенту, це не останні люди у фракції. Повірити, що це сталося випадково, без узгодження з Адміністрацією Президента і керівництвом фракції, наївно і нерозумно», – каже Найєм. Ще один нардеп від БПП Сергій Лещенко назвав голосування «високобюджетною виставою» за участю Президента, Прем’єра та депутатів. А лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк того ж дня заявив, що в Раді відбувся «урядовий олігархічний переворот». Про «кланово-олігархічну змову» заговорила й лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка наголосила, що деяким депутатам навіть нібито пропонували по 1 мільйон доларів за несхвалення відставки уряду.

Наступного дня в кулуарах Верховної Ради свою позицію з цього приводу озвучив керівник фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, за словами якого «Опоблок» не братиме участі в політичних розборах. «Коаліція найняла на роботу уряд, і насамперед коаліція повинна вирішувати кадрові питання з Кабміном. А вони хотіли нашими голосами прибрати уряд, знайти вихідців з Кайманових островів, за два дні видати їм українські паспорти і призначити міністрами. Так не буде», – сказав Бойко.

Водночас депутати від БПП, які не голосували за відставку уряду, здебільшого виправдовувалися тим фактом, що ніхто не запропонував жодної кандидатури на заміну Арсенію Яценюку, як і альтернативної команди уряду. А це, мовляв, неприпустимо в такий нелегкий час війни та складної економічної ситуації фактично залишати країну без уряду на невизначений термін.

Систему «Рада» лихоманило…

Деякі нардепи тут же спробували повернути колесо історії у зворотному напрямку. Зокрема Ігор Луценко від «Батьківщини», Костянтин Усов від БПП та Олена Сотник із «Самопомочі» заявили, що проголосували за постанову про висловлення недовіри уряду, проте система підрахунку голосів нібито їх не зарахувала. «Відповідну заяву про те, щоб урахувати голос за відставку уряду, я написав на ім’я спікера парламенту», – заявив Ігор Луценко. А депутат від «Опоблоку» Наталія Королевська у своєму Facebook зазначила, що нібито переплутала кнопки при голосуванні за резолюцію недовіри Кабміну Арсенія Яценюка і також написала заяву про врахування її голосу за відставку прем’єра.

На думку ж Луценка, його заява та заяви ще низки депутатів про те, що їхні кнопки не спрацювали, є вагомою підставою для голови ВРУ поставити на переголосування цю резолюцію. На сайті парламенту навіть з’явилися дві постанови про скасування результатів голосування щодо недовіри Кабміну. Однак перший заступник голови ВРУ Андрій Парубій розвіяв подібні сподівання. За його словами, переголосування за питання недовіри уряду не планується. «Юридично немає такого механізму… якщо у когось не спрацювала навіть картка, це не є підставою для переголосування», – сказав Парубій і додав, що депутати повинні бути на робочому місці, а вони «більше на ефірах проводять часу, аніж у сесійній залі». Відповідаючи на запитання, що буде з голосами депутатів, які вимагали переголосування і чи може їх бути дораховано, Парубій зазначив, що такого механізму немає.

Чи існує коаліція?

Урешті «Самопоміч» та «Батьківщина» офіційно вийшли з коаліції, про що оголосив голова ВРУ Володимир Гройсман на засіданні парламенту. Лідер «Батьківщини» одразу повідомила про відкликання з уряду свого однопартійця Олега Жданова, міністра молоді та спорту. Однак останній відмовився це робити й автоматично вийшов із фракції.

Після цього більшість нардепів заговорили про розпад коаліції й почали відлік часу для формування нової. Усі, окрім представників «Народного фронту», які досі стверджують, що коаліція таки існує. Лідер фракції НФ Максим Бурбак запевняє, що в коаліції все ще є понад 226 голосів. На його переконання, де-юре фракція Радикальної партії не виходила з коаліції.

У свою чергу, Олег Ляшко заявив, що в регламенті ВРУ немає ні слова про коаліцію, ці пункти, виявляється, були вилучені за часів Януковича, і ніхто досі не подумав про те, аби їх повернути. Отже, його усна заява про вихід з коаліції в цих умовах є достатньою юридичною підставою. Окрім того, він продемонстрував листа, яким інформував керівництво ВРУ про вихід його партії з коаліції та зазначив, що з вересня 2015 року в усіх офіційних документах Радикальна партія не згадується в її складі. Водночас Ляшко заявив про готовність брати участь у формуванні нової коаліції.

Загалом цей випадок породив юридичну проблему. У регламенті ВРУ дійсно немає ані слова про коаліцію. Відповідно немає юридичного механізму її створення та ліквідації. І хоча більшість депутатів заявили, що коаліції вже не існує і почали відлік 30 днів, юридично питання досі не вирішено, а це, на думку багатьох експертів, може стати приводом для майбутніх політичних маніпуляцій. Наприклад, якщо мине 30 днів, а нова коаліція не буде створена, з’являється юридичний привід не допустити рішення Президента про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів.

Кулуарщина

Поки депутати сперечались у парламенті, на всю країну прогриміло розслідування журналістів програми «Схеми», котрі зафіксували на відео, як глава уряду Арсеній Яценюк у ніч на 16 лютого, перед голосуванням за відставку, тричі відвідував Адміністрацію Президента. Зазначається, що першого разу він прибув на засідання фракції БПП. Але близько 10-ї години, коли депутатів від Блоку Петра Порошенка вже не було, «разом із Тимошенко та Ігорем Кононенком через чорний вхід Адміністрації Президента вдруге за вечір виїжджає авто Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка», – розповідають журналісти. Крім того, автомобіль прем’єра із супроводом приїжджав тієї ночі ще один раз, уже втретє, близько першої ночі. Цей сюжет обурив як простих українців, так і багатьох депутатів, та став зайвим доказом кулуарної змови.

У той же час у Верховній Раді питання про відставку уряду Арсенія Яценюка, схоже, знову плавно зайшло в глухий кут. Але в цих умовах, існує чи не існує коаліції юридично, а фактично Кабмін немає підтримки в парламенті. Ситуація поки залишається незрозумілою. Невідомо, створюватимуть нову коаліцію чи переговори ведуться в рамках старої. Деякі політичні експерти при цьому прогнозують, що, найвірогідніше, Арсеній Яценюк керуватиме урядом України мінімум до вересня цього року. На думку ж інших, його долю вирішить нова коаліція, до якої увійдуть БПП, НФ та Радикальна партія. Якщо ж депутати не дійдуть згоди, затяжна парламентська криза може закінчитися позачерговими перевиборами у Верховну Раду.

Руслан ФАТУЛА


Джерело: karpatskijobjektiv.com Опубліковано: 23.02.16 19:23 Карпатський Об'єктив

Коментарі до новини

Дивіться також

Краща піца в Ужгороді – Безкоштовна доставка

Опубліковано: 14.09.17 11:20    Карпатський Об'єктив 
Найкраща піца в Ужгороді у Cezario Pizza. Безкоштовна доставка по Ужгороду та приємна ціна. Широкий вибір піци на будь-який смак....

«КАРПАТСЬКИЙ ОБ’ЄКТИВ» ВІДТЕПЕР У НОВОМУ ФОРМАТІ!

Опубліковано: 26.04.16 06:00    Карпатський Об'єктив 
Шановні читачі! З квітня 2016 року один із найпопулярніших Інтернет-ресурсів області «Карпатський об’єктив» змінює вигляд. Сучасний дизайн, нові рубрики, ще...

ТБ програма на 18 – 24 квітня

Опубліковано: 12.04.16 19:34    Карпатський Об'єктив 
Понеділок, 18 квітня UA: Перший06.00 Новини06.10 АгроЕра06.20 Смакота06.25 Телемагазин06.45 Спорт07.00 Новини07.15 Спорт07.20 АгроЕра07.30 Ера будівництва07.35 На слуху07.50 Смакота08.00 Новини08.15 Спорт08.25...
Дати оголошення
Якщо Ви бажаєте продати, здати в оренду або обміняти власний об’єкт нерухомості, чи, навпаки, Ви хочете щось купити чи зняти в оренду, заповніть дану форму для внесення Вашої заявки в базу. Спеціаліст з нерухомості зв’яжеться з Вами на протязі дня.

Зворотній зв'язок
Якщо у Вас є необхідність отримати консультацію спеціаліста з нерухомості, чи юриста, або Ви бажаєте домовитись про зустріч – заповніть дану форму (у полі «Повідомлення» викладіть суть питання) і спеціаліст відповідного профілю зв’яжеться з Вами на протязі дня.