Соціальні виплати та субсидії закарпатців почнуть перевіряти / Агенція нерухомості Realty Uzhgorod

Соціальні виплати та субсидії закарпатців почнуть перевіряти

Нещодавно уряд ухвалив постанови, необхідні для підтвердження фінансової спроможності отримувачів соціальних виплат, субсидій, пенсій, а також виплат внутрішньо переміщеним особам.

^90AA3C259C67F6B00B28443567D4DEC7BF4D711B7C016ACE14^pimgpsh_fullsize_distr

Варто зазначити, що наприкінці 2015 року Верховна Рада пом’якшила банківську таємницю – Міністерству фінансів (і Державній фіскальній службі як її структурному підрозділу) дозволили проводити верифікацію та перевірку достовірності даних, які фізичні особи подають для отримання субсидій, соціальних виплат, пільг, зарплат. Банки надаватимуть інформацію про відкриті рахунки, операції та залишки на рахунках.

Вищезазначена постанова викликає занепокоєння в багатьох людей. Ситуацію ускладнює ще й те, що люди, не володіючи достовірною інформацією, трактують усе на свій лад. Тож «Карпатський об’єктив» вирішив допомогти читачам розібратися в цьому питанні.

Аби з’ясувати, як перевірятимуть отримувачів субсидій та інших соціальних виплат, ми звернулися в Департамент соціального захисту населення Закарпатської ОДА.

– Чи справді всіх закарпатців, які отримують соціальні виплати, перевірятимуть?

– Так, перевірятимуть кожного одержувача, чи має він законне право на отримання цих виплат, – розповідає начальник відділу адресних соціальних виплат Любов Гула. – Таким чином урядовці хочуть забезпечити справедливість при наданні державної допомоги. Це буде масштабний аудит соціальних виплат, ініційований Міністерством фінансів.

– Що передбачає проведення цих перевірок?

– Дотепер немає механізму чи методики здійснення такого аудиту. Проте громадянам, які, заповнюючи декларацію, не приховували свої доходи, хвилюватися не варто.

– Наразі вже перевіряють отримувачів соцвиплат?

– Отримувачів соціальних виплат перевіряли завжди. Тому що органи соцзахисту періодично мають право перевіряти подану інформацію. За вказані в декларації дані заявник несе відповідальність. Звісно, є особи, які спеціально подають неправдиву інформацію, але трапляються випадки, коли громадяни роблять це несвідомо. Буває й таке, коли бухгалтери помиляються при видачі довідки. Наразі норма про повернення субсидії в подвійному розмірі відмінена. Якщо при перевірці буде виявлено, що людині призначили надмірну суму допомоги, то вона має добровільно її повернути. У разі, коли громадянин цього не зробить, питання про стягнення нарахованої субсидії вирішується в судовому порядку.

^3024E745772E72F99B4D2B5DB44BB0BFC755D169620D210E35^pimgpsh_fullsize_distr

Органи соцзахисту шляхом запиту отримують усі необхідні документи для призначення субсидій, у тому числі й відомості про доходи через державну фінансову інспекцію.

– Чому виявляють, що інформація є неправдивою вже після того, як людині надали субсидію, а не навпаки…

– Тому що всі соцвиплати, окрім субсидії, призначають упродовж 10 днів після подання заяви. За цей час важко одержати відповіді на запити від кожної служби. А от субсидії призначають протягом 10 днів після отримання всієї необхідної інформації.

– Сім’я повинна повідомляти соціальні служби про всі зміни та обставини, які впливають на розмір субсидії?

– Звісно, одержувач повинен повідомляти про всі зміни, які впливають на розмір та умови призначення соціальних виплат і субсидій.

Наприклад, змінився склад тих, хто проживає в помешканні, хтось змінив місце роботи, або почав працювати, чи вийшов на пенсію. А ще у разі зменшення доходів сім’ї можна подати заяву в управління соцзахисту для перерахунку субсидій. Також слід повідомляти про здійснення покупок або отримання послуг на суму понад 50 тисяч гривень. Про збільшення доходів повідомляти не потрібно, адже працівникам органів соцзахисту ця інформація надходить з Державної фіскальної служби.

– Якою є сума профінансованих соцвиплат на Закарпатті? Розкажіть, будь ласка, детальніше про процедуру оформлення субсидії, наприклад на газ.

– Загальна сума профінансованих соціальних виплат по області у 2015 році становила 1 млрд 897 млн грн. Своє право на отримання житлової субсидії за спрощеним порядком наразі перевірили 132 тис. громадян. З них ми обробили 92, 5% інформації. Станом на лютий субсидії отримують 79 тис. родин Закарпаття. Зараз іде процес призначення субсидій на тверде паливо та скраплений газ. Ця допомога призначається один раз на календарний рік і виплачується готівкою, на відміну від інших видів субсидій, які перераховуються на організації надавачів послуг.

Хочеться наголосити: якщо споживання газу менше, ніж обов’язковий відсоток платежу, то людина платить по факту, за те що вона використала. Невикористані кошти субсидії зараховуються на наступний розрахунковий місяць. За рахунок субсидій людина має право сплачувати обов’язкову частку. Чим більше особа зекономить, то більше в неї буде акумульованих коштів. Середній розмір субсидії по області становить 1800 грн.

Непроста економічна ситуація в країні змушує уряд, соціальні служби в кожному регіоні перевіряти, чи справді гроші від держави одержують ті, хто їх дійсно потребує.

Христина БІКЛЯН


Джерело: karpatskijobjektiv.com Опубліковано: 04.03.16 08:33 Карпатський Об'єктив

Коментарі до новини

Дивіться також

Краща піца в Ужгороді – Безкоштовна доставка

Опубліковано: 14.09.17 11:20    Карпатський Об'єктив 
Найкраща піца в Ужгороді у Cezario Pizza. Безкоштовна доставка по Ужгороду та приємна ціна. Широкий вибір піци на будь-який смак....

«КАРПАТСЬКИЙ ОБ’ЄКТИВ» ВІДТЕПЕР У НОВОМУ ФОРМАТІ!

Опубліковано: 26.04.16 06:00    Карпатський Об'єктив 
Шановні читачі! З квітня 2016 року один із найпопулярніших Інтернет-ресурсів області «Карпатський об’єктив» змінює вигляд. Сучасний дизайн, нові рубрики, ще...

ТБ програма на 18 – 24 квітня

Опубліковано: 12.04.16 19:34    Карпатський Об'єктив 
Понеділок, 18 квітня UA: Перший06.00 Новини06.10 АгроЕра06.20 Смакота06.25 Телемагазин06.45 Спорт07.00 Новини07.15 Спорт07.20 АгроЕра07.30 Ера будівництва07.35 На слуху07.50 Смакота08.00 Новини08.15 Спорт08.25...
Дати оголошення
Якщо Ви бажаєте продати, здати в оренду або обміняти власний об’єкт нерухомості, чи, навпаки, Ви хочете щось купити чи зняти в оренду, заповніть дану форму для внесення Вашої заявки в базу. Спеціаліст з нерухомості зв’яжеться з Вами на протязі дня.

Зворотній зв'язок
Якщо у Вас є необхідність отримати консультацію спеціаліста з нерухомості, чи юриста, або Ви бажаєте домовитись про зустріч – заповніть дану форму (у полі «Повідомлення» викладіть суть питання) і спеціаліст відповідного профілю зв’яжеться з Вами на протязі дня.