У семи поколіннях Югасів синам дають ім’я Йосип. ФОТО / Агенція нерухомості Realty Uzhgorod

У семи поколіннях Югасів синам дають ім’я Йосип. ФОТО

У Ратівцях на Ужгородщині проживає родина Югасів, яка має давню традицію: одному сину в роду батьки дають ім’я Йосип – на честь святого Йосипа Обручника. І так уже в семи поколіннях.

Югаси 1

Три Йосипи: дід, син, онук – та Олена Іванівна

Усі діти хрещені в місцевому римо-католицькому костелі. Наразі під одним дахом проживають три Йосипи: найстаршому – 71 рік, середньому – його сину – 41, наймолодшому – онуку – 9 березня виповниться 16.

Про родинні традиції кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповів Йосип у п’ятому поколінні:

– Наша родина з діда-прадіда – угорці. У Ратівцях народилися, зростали, продовжували рід. Ми живемо на старовині. Оскільки це село, то предки займалися сільським господарством. Колись землі Югасів займали чимало гектарів, простягалися аж до костелу. Вивчаючи родовід, дізнався, що мій прадід був каменярем. Дід разом з іншими односельчанами чистив ліс, тягав гілляччя, у 40-х роках, під час війни, спіткнувся й упав, унаслідок чого травмував нутрощі. Зверху були синці, але ніхто не знав, що творилося всередині, а там кровоточило. Невдовзі помер. Мав за 70 років.

Батько був один у сім’ї, то його берегли, як ту квіточку, – посміхається. – Помер 1982-го. Я теж один син, але мав трьох сестер, старша вже померла.

Пан Йосип народився 29 липня 1944 року. 1966-го мобілізувався, працевлаштувався в Ужгородське АТП 12154, був водієм вантажівки 33 роки. Пішов на пенсію в 55-річному віці, але ще рік працював. Трудився би й далі, але в перші роки ХХІ ст. підприємство припинило свою діяльність. У збанкрутілого АТП викупив дві «Татри». «То були важкі часи, чергова криза в державі, – пригадує недалеке минуле. – Ці вантажівки виручили нас, ми з сином створили ПП, займалися автоперевезеннями, возили сипучі будівельні матеріали в Чоп, де будували міст; у Середнє, де зводили дорогу; на «Єврокар». Машини завжди напоготові, якщо комусь щось треба привезти».

Югаси живуть у будинку предків. «1936 року дід з батьком звели хату із саману в формі букви Г. Хороший був будинок, спереду дві кімнати. До 50-х років таких у селі нараховувалося з п’ять, – каже з гордістю. – 1970-го почав перебудовувати хату, багато чого залишив, бо то був добротний матеріал. Декілька років тому будинок осучаснили».

19 березня – день Йосипа. Аби відсвяткувати іменини, Югаси збираються за святковим столом, який накривають у просторій веранді. У гості приходять родичі, зокрема сестри, племінники, їхні діти. Подарунки – символічні: пляшка алкогольного напою, квіти. Дні народження також святкують у родинному колі.

Середній Йосип – оператор місцевої школи, директором якої є його дружина Еріка Олександрівна. Школа угорськомовна, дев’ятирічка. У цьому навчальному закладі Олена Іванівна, мама середнього Йосипа, пропрацювала вчителем хімії 30 років. Мої співрозмовники говорять українською з виразним угорським акцентом. Між собою спілкуються угорською. Я розумію декілька слів.

Молодший Йовжіко, як його мило називають удома, навчається в одному з коледжів Ужгорода, здобуває фах кухаря-технолога. Дід хвалить онука: «Йовжіко господарює, вирощує кролів, продає. Не мав ще й 12 років, а вже косив. Улітку сам вимурував міні-піч-мангальню, де печемо картоплю, смажимо шашлики». Йовжіко веде до кліток, виймає білого зайця і ніжно його гладить. У господарстві Югаси мають також козу, двох псів.

У родині є ще один син – Давид. Йому тільки 10, а вже здобув 16 спортивних нагород – грає в міні-футбол. Після уроків дід везе онука до Ужгорода на тренування. «У складі команди Давид часто їздить на змагання не тільки по Україні, а й у Словаччину, Угорщину, бере участь у чемпіонатах. Росте майбутній футболіст», – посміхається пан Йосип. Відлучившись на хвилинку, приносить декілька книг угорською мовою, яким понад сто років. «Дуже любив і люблю читати. У нас є вся Угорська енциклопедія, а це 16 томів. Чимало літератури про квіти. Я дуже любив їх, уся веранда, подвір’я завжди були у квітах. Мав лимон, який багато років плодоносив. Він був великий, займав багато місця, винесли його на двір, де він і пропав», – каже з сумом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

Югаси 2

Наймолодший Йовжіко вирощує кролів

 


Джерело: karpatskijobjektiv.com Опубліковано: 04.03.16 19:45 Карпатський Об'єктив

Коментарі до новини

Дивіться також

Краща піца в Ужгороді – Безкоштовна доставка

Опубліковано: 14.09.17 11:20    Карпатський Об'єктив 
Найкраща піца в Ужгороді у Cezario Pizza. Безкоштовна доставка по Ужгороду та приємна ціна. Широкий вибір піци на будь-який смак....

«КАРПАТСЬКИЙ ОБ’ЄКТИВ» ВІДТЕПЕР У НОВОМУ ФОРМАТІ!

Опубліковано: 26.04.16 06:00    Карпатський Об'єктив 
Шановні читачі! З квітня 2016 року один із найпопулярніших Інтернет-ресурсів області «Карпатський об’єктив» змінює вигляд. Сучасний дизайн, нові рубрики, ще...

ТБ програма на 18 – 24 квітня

Опубліковано: 12.04.16 19:34    Карпатський Об'єктив 
Понеділок, 18 квітня UA: Перший06.00 Новини06.10 АгроЕра06.20 Смакота06.25 Телемагазин06.45 Спорт07.00 Новини07.15 Спорт07.20 АгроЕра07.30 Ера будівництва07.35 На слуху07.50 Смакота08.00 Новини08.15 Спорт08.25...
Дати оголошення
Якщо Ви бажаєте продати, здати в оренду або обміняти власний об’єкт нерухомості, чи, навпаки, Ви хочете щось купити чи зняти в оренду, заповніть дану форму для внесення Вашої заявки в базу. Спеціаліст з нерухомості зв’яжеться з Вами на протязі дня.

Зворотній зв'язок
Якщо у Вас є необхідність отримати консультацію спеціаліста з нерухомості, чи юриста, або Ви бажаєте домовитись про зустріч – заповніть дану форму (у полі «Повідомлення» викладіть суть питання) і спеціаліст відповідного профілю зв’яжеться з Вами на протязі дня.