Робота ветінспекторів як замкнене коло шантажу… / Агенція нерухомості Realty Uzhgorod

Робота ветінспекторів як замкнене коло шантажу…

e4e66e5825_108938Ні для кого не секрет, що більшій частині українців не по кишені якісні продукти. Експерти стверджують, що такий портрет споживачів ставить Україну в один ряд із соціально неблагополучними країнами Африки. За даними Держстату, на продукти харчування наші співвітчизники витрачають понад 40% своїх доходів. При цьому їхня якість залишає бажати кращого, особливо це стосується м’яса та ковбасної продукції. Натомість за кордоном ситуація зовсім інша. Якість продуктів харчування, зокрема м’ясної продукції, на значно вищому рівні, ніж в Україні.

Як відомо, ветеринарно-санітарний контроль за кордоном здійснюють державні ветеринарні служби. Вони характеризуються добре продуманою структурою та організацією своєї діяльності.

В Україні служба державної ветеринарної медицини має право на проведення ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою на м’ясокомбінатах, бойнях, у цехах та на інших переробних підприємствах і ринках. Клеймування м’яса проводять ветеринарні спеціалісти після ветеринарно-санітарної експертизи. Воно засвідчує придатність м’яса для харчування людей та зазначає категорію вгодованості. За необхідності м’ясо маркують штампами, які визначають порядок використання, знешкодження чи знищення м’яса.

Прозорість цієї структури в Україні завжди залишала бажати кращого, а нещодавно в Києві викрили цілу корупційну схему роботи ветінспекторів. Як повідомили в ТСН, на 37 базарах столиці група ветеринарних лікарів вимагала гроші за дозвіл на реалізацію м’яса. За кожну тушу, крім обов’язкових внесків, продавці сплачували від 100 до 500 гривень. Організатор за місяць таким чином заробляв близько 600 тисяч гривень.

Про те, наскільки сумлінно працюють ветінспектори та представники санепідемстанцій Закарпаття, «Карпатський об’єктив» вирішив розпитати місцевого м’ясника.

«Їхня робота – це вибудувана система хабарництва, – розповідає Євген (ім’я змінено). – Отже, маємо стандартну ситуацію. На ринок привозять партію свиней. Приходить ветеринар, який повинен зняти зрізи м’яса з шиї кожної туші. Ці проби віддаються на перевірку. Після чого робиться висновок, чи придатне м’ясо до вживання. Це за законом. Що ж маємо в житті? Приходить ветеринар, який бере проби з однієї туші, а іноді й зовсім цього не робить. Розумієте, на забій потрібна первинна довідка, котра коштує 110 грн. (термін її дії – три дні). Якщо вона в тебе є, то ветеринарам ти повинен заплатити за кожну тушу, яку вони перевірять, по 20 грн. Ясна річ, що в людей із села, котрі продають свиней м’ясникам, такої довідки немає. Але це не проблема для ветеринарів. За її відсутності ти платиш по 40 грн. із туші плюс за первинну довідку, яку вони самі роблять. Розумієте, якщо я заробляю на свині 400 грн., то, за законом, повинен віддати за перевірку 130 грн. (110 первинна довідка + 20 грн. зріз-перевірка). Якщо за три дні не продав цю свиню, то знову змушений за цю ж тушу платити ветеринару таку ж суму. Тому зазвичай самі ж м’ясники показують тільки декілька туш чи навіть одну, яку перевіряють. За таку «сліпоту», або ж лояльне ставлення, як це називають самі м’ясники, ветеринари беруть непогані «чайові».

Щодо ветеринарної інспекції, то, за словами Євгена, ситуація така: “Приходить перевірка, яка обов’язково знаходить у тебе порушення, є вони насправді чи ні. При цьому погрожують закрити та опломбувати магазин. Проте після недовгої розмови інспектори натякають, що можуть закрити очі на деякі порушення. Не важливо, що вони самі ці грубі порушення й вигадали! В підсумку виписується мінімальний штраф, а це приблизно 80 грн. За таке знову ж лояльне ставлення ти залишаєш їм «на каву». Зазвичай ветінспекторів двоє, тому сума зростає. Виходить, що разом із мінімальним штрафом ви платите їм кругленьку суму. Як би там не було, але це краще, ніж закритий магазин. Крім того, вони самі пропонують, як легалізувати ковбасу власного виробництва, яку, згідно із законодавством, ми не маємо права продавати. Для цього просто потрібно купити 5–10 кг ковбаси із сертифікатом якості та за цими документами продавати свою. Що стосується штрафів, то судитися чи доводити, що вони висмоктані з пальця, – марна справа. На мою думку, робота цієї структури – це замкнене коло відвертого шантажу».

Якщо на нашому ринку таким чином здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за якістю м’яса і продуктів забою, то стає страшно, яка продукція потрапляє на столи закарпатців…

Віктор Заноза

«Карпатський Об’єктив»

 

 

Опубліковано: 16.09.13 15:01 Карпатський Об'єктив

Коментарі до новини

Дивіться також

Краща піца в Ужгороді – Безкоштовна доставка

Опубліковано: 14.09.17 11:20    Карпатський Об'єктив 
Найкраща піца в Ужгороді у Cezario Pizza. Безкоштовна доставка по Ужгороду та приємна ціна. Широкий вибір піци на будь-який смак....

«КАРПАТСЬКИЙ ОБ’ЄКТИВ» ВІДТЕПЕР У НОВОМУ ФОРМАТІ!

Опубліковано: 26.04.16 06:00    Карпатський Об'єктив 
Шановні читачі! З квітня 2016 року один із найпопулярніших Інтернет-ресурсів області «Карпатський об’єктив» змінює вигляд. Сучасний дизайн, нові рубрики, ще...

ТБ програма на 18 – 24 квітня

Опубліковано: 12.04.16 19:34    Карпатський Об'єктив 
Понеділок, 18 квітня UA: Перший06.00 Новини06.10 АгроЕра06.20 Смакота06.25 Телемагазин06.45 Спорт07.00 Новини07.15 Спорт07.20 АгроЕра07.30 Ера будівництва07.35 На слуху07.50 Смакота08.00 Новини08.15 Спорт08.25...
Дати оголошення
Якщо Ви бажаєте продати, здати в оренду або обміняти власний об’єкт нерухомості, чи, навпаки, Ви хочете щось купити чи зняти в оренду, заповніть дану форму для внесення Вашої заявки в базу. Спеціаліст з нерухомості зв’яжеться з Вами на протязі дня.

Зворотній зв'язок
Якщо у Вас є необхідність отримати консультацію спеціаліста з нерухомості, чи юриста, або Ви бажаєте домовитись про зустріч – заповніть дану форму (у полі «Повідомлення» викладіть суть питання) і спеціаліст відповідного профілю зв’яжеться з Вами на протязі дня.